Over vitale voeding

Inhoud per les:

1. Wat is vitale voeding?

Ontwikkeling huidige voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen, via het levensverhaal van Sicco Mansholt, uit in onze tijd waarin verschillende manieren van duurzame landbouw (met bijbehorende keurmerken) zijn ontstaan. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en zoeken ontdekken het zelfherstellend vermogen, van planten, dieren en mensen. De avond eindigt met een proeverij: proef/ruik/zie jij het verschil tussen bio, BD en gangbaar? Deze avond is een los te bezoeken ‘voorproefje’. 

 

2. Kijken naar levensprocessen: groeien en bloeien

Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van onze voeding? Hoe leer ik die krachten herkennen? En wat doen ze met mijn gezondheid?

3. Relatie wortel/blad/bloem/vruchtvoeding en gezondheid

Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. In deze les onderzoeken we waarom.

4. Melk, holistisch bekeken

Waarom zijn er zoveel mensen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk, en welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is melk gezond voor mensen(kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld?  Inclusief een proeverij waarin je wordt uitgedaagd het verschil te proeven tussen gehomogeniseerde, gepasteuriseerde, houdbare, rauwe, bio en BD melk.

5. Hoe kook je vitaal? 

Koken met liefde wat is dat? Wat gebeurt er in de keuken met de vitale krachten van je voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen?