Welke voeding houdt mij vitaal in tijden van verandering?

Cursus van 6 dinsdag- of woensdagavonden, die ik graag in het voorjaar van 2021 organiseer.

Mocht je geïnteresseerd zijn, laat het me weten! Bij minimaal 6 belangstellenden gaan we samen op zoek naar 6 aaneensluitende dinsdagavonden. Geef ook aan wanneer je slechts interesse hebt in 1 of 2 avonden. Scroll door naar beneden voor de inhoud per avond.

Algemene informatie

Tijd: 19.30-21.30 uur. 

Kosten: 90 euro, losse avond: 17,50

Lokatie: Zwolle 

Info/opgave, klik hier: petraessink@gmail.com

Max. aantal deelnemers: 8

Wij leven in roerige tijden, waarin steeds meer mensen gezond(er) willen leven en te eten. Maar hoe dan? 

Vraag jij je ook wel eens af of onze voeding nog wel zo gezond is? 

Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding? En is biologisch gezonder?

Vanuit een nieuwe, holistische manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar nieuwe antwoorden. Geen kookcursus, wel een heleboel praktische tips en met oog voor het wonder van het groeien en bloeien van onze voeding.

In deze cursus gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: 

Wat is vitaliteit? En hoe onderzoek je dat? En kan ik dat proeven of voelen?

Maakt het voor mijn gezondheid (lees: mijn immuunsysteem) uit of ik een komkommer eet van de volle grond of uit een kas waarin de komkommers leven op substraat, gevoed worden met in water opgeloste stoffen en onder led-verlichting staan? 

En is er verschil tussen vitamine C uit een sinaasappel of uit een vitamine-C-pilletje?

Is biologisch gezonder? En dan alleen voor mijn lichaam of doet voeding ook iets met mijn ziel?

-Avonden zijn ook los te bezoeken.

-In iedere cursusavond zit een stuk informatie én een spannende (meditatieve) proeverij. 

-In de pauze is er iets lekkers bij de koffie/thee (natuurlijk bio).

 

Inhoud per avond

1e avond Wat is vitale voeding? 

Om die vraag grondig te kunnen beantwoorden word je in deze workshop meegenomen naar de wortels van de huidige voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen, via het levensverhaal van Sicco Mansholt, uit in onze tijd waarin verschillende manieren van duurzame landbouw (met bijbehorende keurmerken) zijn ontstaan. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en zoeken ontdekken het zelfherstellend vermogen, van planten, dieren en mensen.

2e avond: Hoe groeit en bloeit mijn voeding?

En hoe werken die processen door in mijn gezondheid? 
Geen appel, geen tomaat en geen spinazie zonder groeien en bloeien. Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van voeding? Hoe leer je die krachten herkennen, in je voeding én in jezelf? En wat doen ze met je gezondheid? 

 ​

3e Avond: Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes 
Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. In deze les onderzoeken we waarom.

4e avond: Melk, holistisch bekeken
Waarom zijn er zoveel mensen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk, en welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is melk gezond voor mensen(kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld?  Inclusief een proeverij waarin je wordt uitgedaagd het verschil te proeven tussen gehomogeniseerde, gepasteuriseerde, houdbare, rauwe, bio en biodynamisch melk.

 

​5e Avond: koolhydraatarm? Met of zonder granen?
Steeds meer mensen hebben moeite met het verteren van koolhydraten. In de meeste gevallen wordt geadviseerd zoveel mogelijk alle koolhydraten te vermijden. Tarwe en andere granen worden steeds vaker van het menu gehaald. Maar is dat wel zo'n goed idee? Kun je alle koolhydraten zomaar over één kam scheren? Niet alleen mensen hebben een koolhydraatprobleem, ook de aarde heeft er last van, maar dan 'omgekeerd'. De dramatische achteruitgang van haar bodemvruchtbaarheid is in feite niets anders dan een grote koolhydratenhonger. Landbouwgronden krijgen namelijk al tientallen jaren véél te weinig koolhydraten (compost en echte mest) gevoerd. In deze workshop onderzoeken we de relatie tussen de koolhydraatproblematiek van mensen en de aarde. En we laten een nieuw licht schijnen op waarde en werking van de oeroude zeven granen. Inclusief bereidingstips die ze hopelijk een stukje beter verteerbaar kunnen maken.

6e Avond: Hoe kook ik vitaal? 
Koken met liefde wat is dat? Wat gebeurt er in de keuken met de vitale krachten van je voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen?

Cursus van 6 dinsdagavonden

Vraag jij je ook wel een af of onze voeding nog wel zo gezond is?

Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding? En is biologisch gezonder?

Vanuit een nieuwe, holistische manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar nieuwe antwoorden. Geen kookcursus, wel een heleboel praktische tips en met oog voor het wonder van het groeien en bloeien van onze voeding.

 

In iedere cursusavond een stuk informatie én een spannende proeverij.

In de pauze iets lekkers bij de koffie/thee (100% bio).

 

Dinsdag 29 september 2020

Een avond over (rauwe) melk en koeien met hoorns.

Rondleiding, workshop en melkproeverij, in samenwerking met veehoudster Ellen de Lange. 

Aanvang 19 uur, verzamelen bij de melktap, Luttekeweg 1 Zwolle

Toegang: 12,50

Aanmelden verplicht (ivm Corona) via Ellen@demobieleboer.nl

Info: 0610296187

Zie verder flyer hieronder.