Welke voeding houdt mij VITAAL, 

in tijden van verandering?

Cursus van 6 dinsdagavonden: 22 sept, 29 sept, 6 okt, 20 okt, 27 okt en 3 nov 2020

 

Tijd: 19.30-21.30 uur. 

Kosten: 90 euro, losse avond: 17,50

Lokatie: Vechterweerdhof 26, 8043 WT Zwolle 

Info/opgave, klik hier: petraessink@gmail.com

Max. aantal deelnemers: 8

Algemene informatie

We eten iedere dag. We gaan ervan uit dat dit ons lichaam voedt en, hopelijk, gezond houdt.

De informatie die we daarover krijgen gaat over de stofjes die in onze voeding zitten: koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Wetenschappers weten al die nutriënten precies te analyseren en dat heeft ons veel gebracht.

Tegelijkertijd hebben we ook te maken met een aantal ernstige actuele -voeding en landbouw gerelateerde- problemen. Denk daarbij aan welvaartsziekten, opwarming van de aarde, vervuiling van (grond)water, etc. 

Misschien heb jij je ook wel eens afgevraagd: is onze voeding nog wel zo gezond? Is die werkelijk vitaal? En wat is dan vitale voeding?

Leer tijdens deze cursus van zes dinsdagavonden op een hele nieuwe manier kijken naar je voeding. Niet vanuit de stofjes die erin zitten, maar vanuit vitaliteit. 

Daarmee geef je je voedselaankoop-, kook- en eetgedrag een vitale swung!

Vanuit een nieuwe manier van kijken gaan we in deze cursus op zoek naar antwoorden op vragen als: 

Wat is vitaliteit? En hoe onderzoek je dat? En kan ik dat proeven?

Maakt het voor mijn gezondheid uit of ik een komkommer eet van de volle grond of uit een kas waarin de komkommers leven op substraat, gevoed worden met in water opgeloste stoffen en onder led-verlichting staan? 

En is er verschil tussen vitamine C uit een sinaasappel of uit een vitamine-C-pilletje?

Is biologisch gezonder?

Kortom, dit is geen kookcursus, maar een cursus over vitale voeding!

-Avonden zijn ook los te bezoeken.

-In iedere cursusavond zit een stuk informatie én een spannende proeverij. 

-In de pauze is er iets lekkers bij de koffie/thee.

 

Inhoud per avond

22 sept Wat is vitale voeding? Om die vraag grondig te kunnen beantwoorden word je in deze workshop meegenomen naar de wortels van de huidige voedingswetenschap en de landbouw. We beginnen in de tijd van de Verlichting en komen, via het levensverhaal van Sicco Mansholt, uit in onze tijd waarin verschillende manieren van duurzame landbouw (met bijbehorende keurmerken) zijn ontstaan. We vragen ons af wat gezondheid eigenlijk is, en zoeken ontdekken het zelfherstellend vermogen, van planten, dieren en mensen.

29 sept Hoe groeit en bloeit mijn voeding? En hoe werken die processen door in mijn gezondheid? 
Geen appel, geen tomaat en geen spinazie zonder groeien en bloeien. Welke krachten en processen spelen een rol in de groei en ontwikkeling van voeding? Hoe leer je die krachten herkennen, in je voeding én in jezelf? En wat doen ze met je gezondheid? 

 ​

6 okt Eet wortels, stengels, blaadjes, bloemen, vruchten en zaadjes Door elke dag voldoende uit elk vak van de schijf te eten, zorg je volgens het voedingscentrum voor variatie en krijgt je lijf wat het nodig heeft. Als het om vitaliteit gaat kom je er niet met de schijf van vijf. Vitaal eten vraagt om voedsel dat is ‘afgestemd’ op de levensprocessen die zich in je lichaam voltrekken. Vanuit dit oogpunt is het advies: eet zowel wortel-, stengel, blad-, bloem-, vrucht- en zaadgewassen. In deze les onderzoeken we waarom.

20 okt Melk, holistisch bekeken Waarom zijn er zoveel mensen allergisch voor melk? Wat ís melk eigenlijk, en welke bewerkingen ondergaat die in onze tijd? En biologische (dynamische) melk, is die anders? Is melk gezond voor mensen(kinderen) of is die alleen voor kalfjes bedoeld?  Inclusief een proeverij waarin je wordt uitgedaagd het verschil te proeven tussen gehomogeniseerde, gepasteuriseerde, houdbare, rauwe, bio en biodynamisch melk.

27 okt Koolhydraatarm? Met of zonder granen? Steeds meer mensen hebben moeite met het verteren van koolhydraten. In de meeste gevallen wordt geadviseerd zoveel mogelijk alle koolhydraten te vermijden. Tarwe en andere granen worden steeds vaker van het menu gehaald. Maar is dat wel zo'n goed idee? Kun je alle koolhydraten zomaar over één kam scheren? Niet alleen mensen hebben een koolhydraatprobleem, ook de aarde heeft er last van, maar dan 'omgekeerd'. De dramatische achteruitgang van haar bodemvruchtbaarheid is in feite niets anders dan een grote koolhydratenhonger. Landbouwgronden krijgen namelijk al tientallen jaren véél te weinig koolhydraten (compost en echte mest) gevoerd. In deze workshop onderzoeken we de relatie tussen de koolhydraatproblematiek van mensen en de aarde. En we laten een nieuw licht schijnen op waarde en werking van de oeroude zeven granen. Inclusief bereidingstips die ze hopelijk een stukje beter verteerbaar kunnen maken.

3 nov Hoe kook ik vitaal?  Koken met liefde wat is dat? Wat gebeurt er in de keuken met de vitale krachten van je voeding? En hoe kun je daar als kok in leren sturen?